MyRye

Talirukis on seni olnud üks alahinnatumaid põllukultuure. Selle majanduslikku potentsiaali ei ole täielikult saavutatud, mitte ainult terasaagi, vaid ka rukki töötlemise ja turundamise potentsiaalilt.

Rukis pakub väga suurt võimalust: see sobib nii toidutööstusesse, sööda tootmisse kui ka töötlemata teraks. See sõltub tootjast, kas ta müüb oma rukki, kas ta hoiustab seda või kasutab loomasöödana. SAATEN-UNION, kes on üks juhtivamaid hübriidrukki aretajaid turul, on töötamas projektiga, mille nimeks on MyRye. Projekt annab võimaluse hübriidrukki aretajatele teha paremaid otsuseid. Turundamine ja selle elluviimine, rukki kasvatamise tehnoloogiad ja majanduslik tasuvus on kolm peamist komponenti selles projektis.

2. Uuringuprojekt sigade söötmisel.

Sigade söötmine rukkiga on konkurentsivõimeline tehnoloogia, mis suurendab loomade heaolu ning parandab tervist ja seeläbi aitab kaasa ettevõtluse jätkusuutlikkuse suurendamisele. Uued uuringud on näidanud, et nuumamismeetodeid saab täpselt hinnata ja määrata ka majanduslikku mõju.
Sigade söötmise projekt oli üheks osaks MyRye rukki projektis ning on rahastatud SAATEN-UNIONI ja Elsom Seeds ettevõtte poolt ning keskendus hübriidrukkile ning hindas hübriidrukkiga nuumamise mõju sigadel. Projekt kestis 6 kuud ning projekti juhtis professor Helen Miller, kes töötab Lidsi Ülikoolis. Lidsi Ülikool on investeerinud miljoneid dollareid maailmaklassi sigade uurimiskeskusele. See on üks parimaid instituute Euroopas, et uurida sigade toitumist, käitumist, heaolu ja produktiivsust. Suuremahulise projekti raames katsetati kuut erinevat sigade söötmisratsiooni, mille rukkisisaldus varieerus 0–100%. Projekti käigus registreeriti ja raporteeriti mitmesuguseid näitajaid: söödatarbimine, päevane kaalutõus, soolestiku aktiivsus, läga lämmastiku- ja fosforisisaldus, loomade käitumine, lihaomadused ja rümba analüüs ning rukki kasutamine sigade söödana andis positiivseid tulemusi.
Millised rukki omadused aitavad vähendada kulusid söödale ja parandada sööda koostist ning loomade heaolu?
Viimasel nuumamisperioodil söövad sead suurima koguse sööta. Kuluefektiivne ja tõhus söötmine on eriti oluline selles faasis. Looma tervis ja stress on samuti olulised faktorid, mis põhjustavad kadusid ning mõjuvad negatiivselt tootmisele.
Küsimus: Mis on kasutegurid sigade rukkiga söötmisel?
Rukis on 2-3 € odavam kui nisu ja 1-2 € odavam kui oder. Kui kalkuleerida sööda hinda, siis on selge, et teised teraviljad võrreldes rukkiga on liiga kõrge hinnaga ning rukki kasutamine söödaratsioonis oleks võimalus kulusid märkimisväärselt alandada. Rukki tootmine loomasöödaks säästab otseseid kulusid ja tööjõukulusid (vähem väetisi, taimekaitsevahendeid, vähem põllule sõite jne).
Rukis on energiarikas teravili, millel on madal proteiini sisaldus, aga kõrgem lüsiinide sisaldus (kuni 3% kogu proteiinist) ning madal fosfori sisaldus, mis teeb rukkist sobiliku teravilja sööda segudesse sigade nuumamisperioodil, kus lämmastiku ja fosfori sisaldus peab olema madalam. Madalam toorproteiini ja fosfori sisaldus söödas annab positiivse mõju looma ainevahetusele, vähendab stressi ja parandab sigade tervist. Samal ajal parem seeduvus aitab vähendada läga koguseid ning saadavas lägas on väiksem kogus lämmastikku ja fosforit. See pakub huvi põllumeestele, kellel on palju sigasid ning vähem maad, sest läga kogused on väiksemad, millest vabaneda.
Tselluloos on soolestiku täiteaine ja healoomuliste mikroobide kasvukeskkond seedekulglas, aidates seeläbi parandada soolestiku tööd. Rukis sisaldab rohkem kiudaineid kui ükski teine teravili ja seetõttu on sellel positiivne mõju loomade heaolule ja tervisele.
Fenja Luhmann